czwartek, 26 lipca 2012

Cukinia faszerowana cieciorką, czyli falafel inaczej

Dostałam od sąsiada wielgaśną cukinię z jego ogródka, a taka najlepiej sprawdza się jako faszerowana. Ale faszerowana czym? Cieciorka to jest to!

Składniki :
1 duża cukinia przecięta na pół wzdłuż i wydrążona,
400 g cieciorki (moczonej w wodzie przez noc)
4 łyżki sosu sweet chilli,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
przyprawa chilli cayenn, przyprawa do gyrosu, cumin i inne przyprawy z północnej afryki,
5 kromek starego chleba pełnoziarnistego
jajko,
opcjonalnie ser żółty to posypania,
sos czosnkowy własnej roboty (200g jogurtu greckiego, łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku, przyprawa ziołowa, sól, cukier )

Ugotować cieciorkę, odcedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną cebulę, jajko, przyprawy, sos chili, i 3 pokrojone w kostkę kromki chleba. Przemielić razem blenderem żyrafą. Wypełnić cukinię farszem. Jak widać podczas pieczenia masa pęka wzdłuż. Pod koniec pieczenia posypać startym serem. Piec w 180 stopniach, ale niestety nie wiem ile czasu - bynajmniej cukinia nie może być za miękka.
Podawać polaną sosem czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz