piątek, 6 lipca 2012

Marinara

 Szybki obiad - lubię takie. Pomimo że mięska nie jem, to nie jestem restrykcyjnym wegetarianinem i zażeram krewetki przynajmniej raz w miesiącu.  Zazwyczaj mam w zamrażarce (niestety nie świeże) krewetki na zupę Tom yum, ale ona rozgrzewa, co nie jest pożądane w lato.

Składniki:
Opakowanie krewetek tygrysich 225 g
4 ząbki czosnku
60 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek oregano,
kilka pomidorków koktajlowych,
kilka oliwek,
przyprawy - sól, pieprz kolorowy, zioła,
ja dodałam jeszcze łyżkę sosu chilli z kolendrą i cytryną (akurat się skończyła).

makaron tagliatelle.

Zagotować wodę na makaron, posolić, dodać łyżkę oliwy z oliwek i gotować kilka minut.
Na patelni rozpuścić masło z drugą łyżką oliwy, dorzucić rozmrożone krewetki i czosnek. Smażyć ze 3 minuty, następnie dodać pomidory, oliwki i przyprawy. Łącznie smażyć jakieś 7 minut. Nie za długo, nie za krótko, trzeba wyjąć jedną krewetkę i spróbować czy jest jędrna. ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz