środa, 18 lipca 2012

Tagliolini z pomidorami i oliwkami


Robiłam dziś drożdżowe, także zostało trochę mąki do zagospodarowania. Jakieś 200g, zatem wymyśliłam że zagniotę szybciutko makaron. Z tych 200g starczyło na 3 solidne porcje.

Przepis na makaron - Na każde 100g mąki wbić 1 jajko. Dałam też łyżkę oliwy i szczyptę soli.
Wałkować do czasu aż ciasto będzie tak cienkie, że aż prześwitujące. Wysuszyć, Przeciąć lub złamać w połowie, ułożyć na sobie tak by zaokrąglone boki były wewnątrz a równe od przecięcia na zewnątrz. Zawinąć i ciąć w dowolne wstążki - papardelle, tagliatelle lub cieńsze, jak moje - tagliolini. Gotować krótko, bo domowy, świeży makaron dużo szybciej mięknie.

Składniki na sos:
3 pomidory,
kilka pomidorków koktajlowych,
garść oliwek czarnych i zielonych,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
zielona cebulka,
oregano, bazylia, zioła, pieprz kolorowy,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
50 g serka topionego np gouda.
2 łyżki oliwy

Pomidory sparzyć, obrać i wypestkować, pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę, dorzucić do tego pomidory, pomidorki, czosnek, następnie oliwki i resztę czyli zioła, koncentrat, serek topiony. Na końcu posypać zieloną cebulką.


  
tagliolini

2 komentarze:

  1. Całe wieki nie robiłam domowego makaronu, ostatni raz chyba z babcią na jakieś święta, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj jak to apetycznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń