wtorek, 17 lipca 2012

Placki z ricottą

 I znów naszła mnie ochota na słodkie śniadanie widząc zrobioną dzień wcześniej konfiturę z czarnych porzeczek. Jak zwykle nie było mąki..

Składniki:
2 jajka
200 g serka ricotta,
50 g serka waniliowego (zamiast tego można dać cukier waniliowy lub esencję),
mieszanka chlebowa żytnia (oczywiście można użyć mąki, jak się ma takie bogactwo),
2 łyżki cukru,
łyżeczka sody,
100 ml mleka,
masło do smażenia



Ricottę wymieszać z serkiem waniliowym, mlekiem, cukrem i żółtkami. Białka ubić. Mąkę przesiać z sodą. Razem połączyć wszystko w misce. Smażyć na maśle, na rozgrzanej patelni. Na 1 placek wyłożyć 1 łyżkę ciasta. Smażyć na rumiano, obracać kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza.






czekodżem truskawkowy

konfitura porzeczkowa

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Będę musiała jutro zrobić przez to patrzenie na zdjęcia :p

    OdpowiedzUsuń