Składniki:
2 jajka
200 g serka ricotta,
50 g serka waniliowego (zamiast tego można dać cukier waniliowy lub esencję),
mieszanka chlebowa żytnia (oczywiście można użyć mąki, jak się ma takie bogactwo),
2 łyżki cukru,
łyżeczka sody,
100 ml mleka,
masło do smażenia
Ricottę wymieszać z serkiem waniliowym, mlekiem, cukrem i żółtkami. Białka ubić. Mąkę przesiać z sodą. Razem połączyć wszystko w misce. Smażyć na maśle, na rozgrzanej patelni. Na 1 placek wyłożyć 1 łyżkę ciasta. Smażyć na rumiano, obracać kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza.
czekodżem truskawkowy |
konfitura porzeczkowa |
Uwielbiam! Będę musiała jutro zrobić przez to patrzenie na zdjęcia :p
OdpowiedzUsuń