Składniki:
40 g drożdży,
800g mąki tortowej,
szklanka cukru + łyżeczka na rozczyn,
2 jajka,
pół kostki masła lub mniej,
2 łyżki soku z cytryny,
szklanka ciepłego mleka,
cukier waniliowy lub esencja w żelu,
dżem truskawkowy najlepiej własnej roboty,
jagody,
Na kruszonkę:
3 łyżki mąki,
3 łyżki cukru + cukier waniliowy,
3 łyżki zimnego masła
W misce ucieramy drożdże z cukrem, 1-2 łyżkami mąki i 1/3 szklanki mleka. Masło roztapiamy w rondelku. Do dużej miski wlewamy pozostałe mleko, dosypujemy cukier, sok z cytryny, 2 jajka. Po 10 minutach rozczyn jest gotowy zatem dodajemy go do dużej miski, wszystko mieszamy. Następnie dosypujemy przesianej mąki mieszając aż będzie można wyrabiać ciasto. Wyrabiamy je z 10 minut albo tyle ile uznamy za słuszne (ja wyrabiam aż się zmęczę). Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu na godzinę - ciekawe gdzie teraz nie jest ciepło..
Po upływie czasu dzielimy ciasto na pół. Rozwałkowujemy cienko (mniej niż centymetr).
Ja jedno ciasto zrobiłam w różyczki - z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła szklanką i sklejamy po trzy brzegami. Smarujemy dowolnym dżemem i zawijamy. Przecinamy na pół poziomo i układamy ciasno w tortownicy wyłożonej papierem.
Jagodowe - na rozwałkowane ciasto wysypujemy oczyszczone jagody i po prostu zawijamy. Kładziemy zakończeniem do dołu. Przecinamy ciasto na środku żeby ładnie się upiekło w środku i nie było przypalone od góry.
Oba ciasta zostawiamy znów do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie robimy kruszonkę. Ucieramy zimne masło, cukier i mąkę na grudki. Przed wstawieniem do piekarnika posypujemy nią ciasta. Czas pieczenia, sama nie wiem, raz pieką się takie drożdżowce krócej, raz dłużej, myślę że na pewno 30 minut.
Przed pieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz