czwartek, 10 stycznia 2013

Rolada biszkoptowa z wzorem

Na blogu robi się coraz bardziej słodko. Może powinnam się przeklasyfikować? ;) Dzieje się to za sprawą braku baterii w aparacie (nie mogę żadnych znaleźć). Strasznie nie lubię wpisów-przepisów bez zdjęć! Tym razem coś mnie tknęło żeby pociągnąć życie aparatu na zasilaczu i cyknąć parę fotek ciastu. Jedyne co w tym fajnego to emblemat, który mi trochę nie wyszedł, bo naćkałam go za dużo i wyszedł trawnik. Polecam, na pewno zasmakuje wielbicielom tortów i bitej śmietany.

Składniki:

Masa biszkoptowa:
4 jajka (rozmiar M),
niecała szklanka mąki pszennej,
niecała szklanka drobnego cukru,
cukier waniliowy,
1/3 szklanki wody,


Masa na wzór:
20 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta barwnika spożywczego (u mnie pistacjowa zieleń),
2 szpatułki masy biszkoptowej,

Wypełnienie:
3 kopiaste łyżki konfitury porzeczkowej,
300ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru,
1,5 łyżeczki żelatyny,
60ml gorącej wody,

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukry, przesianą mąkę, wodę i żółtka. Miksujemy na gładką masę. Odkładamy do osobnej miski 2 szpatułki masy i miksujemy z miękkim masłem, cukrem pudrem i barwnikiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a masę na wzór przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papierze wyciskamy dowolne wzory, zawijasy, kropeczki, czyli wszystko co tam chcemy jednak uważamy żeby nie były umieszczone zbyt gęsto i wypukle. Na to wykładamy masę biszkoptową delikatnie wygładzając. Pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut, do lekkiego złocenia. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na deskę papierem do góry. Jeśli są problemy z jego zdjęciem należy nawilżyć go wodą i odejdzie jak znalazł :) Następnie deskę przykrywamy ściereczką i oprószamy  ją cukrem pudrem - na to wykładamy biszkopt wzorem do ścierki. Górną część biszkoptu możemy przetrzeć ścierką nawilżoną wodą, zapewni to mu większą elastyczność.
W międzyczasie kiedy biszkopt stygnie zagotowujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę, a także ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
Kiedy żelatyna przestygnie dodajemy do masy śmietanowej i znowu chwilkę miksujemy.
Biszkopt smarujemy konfiturą, nakładamy bitą śmietanę. Roladę zawijamy delikatnie za pomocą ściereczki.
Ja swoją zawinęłam w folię spożywczą i wrzuciłam do lodówki. Po paru godzinach w zimnie masa stężeje i ciasto jest gotowe do podania.



1 komentarz:

  1. Ależ smakowicie wygląda! Nawet ja, przeciwniczka ciast skusiłabym się taką roladę. Bita śmietana BARDZO mnie przekonuje :)))
    Szkoda, że ja mam takie 2 lewe ręce do cukiernictwa :P

    OdpowiedzUsuń