czwartek, 24 stycznia 2013

Kuskus z pieczarkami w sosie pomidorowym.

Danie to nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest dość szybkim i smacznym wegańskim daniem (jeśli zastąpimy ten serek na końcu).



Składniki:pół szklanki kuskusu,
1/4 kostki warzywnej lub łyżeczka bulionu wegetariańskiego,
ok 160ml wrzącej wody (mniej lub więcej wody warunkuje czy kuskus będzie sypki czy lepki) ,
500g pieczarek,
2 cebule (u mnie dymka i czerwona),
10g masła,
sól, pieprz, zioła,
łyżka sosu sojowego,
szczypta cukru,
2 pomidory,
pół szklanki soku pomidorowego lub przecieru,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki jakiegoś twarożku do smarowania lub serka topionego (można zaprawić śmietaną, u mnie to było na zbyciu - piątnica z szuszonymi pomidorami)


Kuskus wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę w czajniku lub garnuszku, rozpuszczamy w niej 1/4 kostki i zalewamy bulionem kuskus. Przykrywamy na 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki, dusimy na patelni. Kiedy odparują dodajemy masło, sos sojowy i pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki po czym blendujemy je z sokiem pomidorowym oraz czosnkiem. Następnie zlewamy sos do pieczarek z cebulą, doprawiamy, dodajemy serek i chwilę odparowujemy.

Można połączyć sos z kuskusem albo podawać oddzielnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz