Placki z cukinii są na tyle popularne, że chyba jedli je wszyscy.
Aczkolwiek kiedy była u mnie znajoma a ja je zaproponowałam, powiedziała
że nie jadła tego warzywa pod taką postacią. Może więc przepis się komuś przyda? Sezon na ogródkowe cukinie już minął, ale w sklepach te małe są nadal dostępne.
Składniki:
ok 1 kg cukinii (jeśli jest duża i starsza obieramy ze skóry),
1 lub 2 obrane marchewki,
2 jajka,
sól, pieprz, przyprawa ziołowa, przyprawa do mięsa mielonego,
2 duże ząbki czosnku,
łyżeczka cukru,
szklanka mąki, trochę bułki tartej
- oliwa z oliwek, olej słonecznikowy/rzepakowy/z pestek winogron.
Cukinię i marchew ścierami na dużych oczkach tarki, czosnek przeciskamy przez praskę - wszystko łączymy w misce i zasypujemy sporą ilością soli. ''Masujemy rękami zawartość miski'', czekamy ok 5 minut, aż warzywa wypuszczą trochę wody. Wypuszczony sok odlewamy, dodajemy przyprawy, mąkę, jajka bułkę mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy mieszankę oleju z oliwą, z przewagą oleju. 1 łyżka - 1 placek. Smażymy z obu stron na złoto. Układamy na ręczniku papierowym, by odjąć trochę tłuszczu.
Jedne z najlepszych warzywnych placków :) Pycha!
OdpowiedzUsuńKurczę...nigdy takich nie jadłam!
OdpowiedzUsuń