czwartek, 21 lutego 2013

Budyń-owsianka.




Pomimo, że mam problem z owsiankami, bo jest mi po nich strasznie niedobrze (nie wyrosłam z tego), co jakiś czas robię do niej podchody. Owsianki są teraz bardzo na czasie, można by rzec, że przeżywają prawdziwy renesans! Znalazłam alternatywę dla mojego żołądka i niektórych łasuchów - 2w1.


Składniki:
30g płatków owsianych,
300 ml mleka ( lubię gęsty budyń),
opakowanie budyniu (jeszcze przyjdzie czas na zrobienie własnego),
2 łyżki cukru, odrobina cukru z wanilią,
pół banana, kostka gorzkiej czekolady.

Mleko zagotowujemy z dodatkiem płatków owsianych, budyń przygotowujemy wg przepisu, zazwyczaj w szklance z 1/3 mleka rozrabiamy proszek, dodajemy cukier. Kiedy mleko ma już właściwą temperaturę, dolewamy rozrobioną miksturę ze szklaneczki i mieszamy do zgęstnienia - całkiem dobrze sprawdza się w tym trzepaczka! Podajemy wedle uznania, u mnie wetknięta w środek kostka gorzkiej czekolady, wokół niedojrzały banan.


Była sobie też wersja czekoladowa, zwyczajnie z czekoladowego budyniu, płatków i 2 kostek mlecznej


W klimacie

Smacznego! :)

3 komentarze: