czwartek, 28 lutego 2013

Omlet białkowy ze szpinakiem - 200kcal

Białkowy omlet (tj. bez żółtka) to ekstra alternatywa dla dbających o swoje ciało, zdrowie i smaki!

    
Składniki:
2 białka - 69g ,
odrobina soli, pieprzu, gałki muszkatołowej,
płaska łyżka mąki pełnoziarnistej - 8g,
łyżka mleka - 12 ml,
łyżeczka masła - 5g,
szpinak świeży - 50g,
ząbek czosnku,
ser pleśniowy bergader - 25g,

Szpinak płuczemy i parzymy (można krótko blanszować). Podsmażamy na odrobinie masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wkruszamy ser pleśniowy. W międzyczasie białka solimy i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy niecałą łyżkę mleka, łyżkę mąki, przyprawy. Otrzymaną masę wykładamy na szpinak starając się by była w miarę równo rozłożona. Przykrywamy pokrywką. Gdy nasz omlet nieco urośnie i będzie wyglądał jak beza, przewracamy go na drugą stronę. Nie obawiajcie się, nie powinien się rozpaść, może jedynie stracić kształt. Zsuwamy na talerz i wcinamy :)

1 komentarz: