Która kobieta nie kocha piwa z syropem? Ha! Malinowy jest nieco
oklepany, za to imbirowy podbija serca w knajpach. W niektórych można
nawet dostać syropy bardziej egzotyczne - truskawkowe, ananasowe. Jednak
imbir wpasowuje się idealnie w smak zimnego piwa, tworząc coś dla
słodkiego dla serca i chłodnego dla przyjemności. Zazwyczaj za taki
syrop musimy dopłacić od 50gr do 2 zł. Ale żeby napić się czegoś równie
dobrego wcale nie trzeba wychodzić na miasto. Syrop sprawdza się też na
jesienne wieczory i przeziębienie.
Przepis znalazłam tu, acz trochę zmieniłam.Składniki:
130 g świeżego, obranego korzenia imbiru,
2 laski cynamonu, łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
6 ziarenek czarnego pieprzu,
4 goździki,
pół gałki muszkatołowej całej,
270ml wody,
300g cukru,
2 łyżki miodu,
połówka cytryny,
mieszanka co deserów - kardamon, cukier kandyzowany, wanilia,
Imbir ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dosypujemy cukier, pieprz, gałkę, cynamon, goździki. Od zagotowania gotować jeszcze z 15 minut, aż imbir będzie miękki. Po tym czasie zostawiamy syrop takim jakim stanie. Po ostygnięciu dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki miodu. Gotujemy ponownie, odcedzamy wszystkie farfocle i przelewamy syrop do buteleczek/słoiczków. Z tej proporcji wyszło jakieś 400 ml.
Świetny pomysł. Musi być dobry do kawy...
OdpowiedzUsuńPiekny kolor! Ciesze sie, ze przepis sie przydal :)
OdpowiedzUsuńI przyznaje, ze ja niestety za piwem nie przepadam, nawet tym z syropem... ;) Ale to nic, zuzywam go z innymi trunkami :D
Pozdrawiam!
Zabieram się za taki syrop już od mniej więcej 2 lat. Może wreszcie się wezmę, bo na jesień jak znalazł. Może nie do piwa, bo go nie lubię, ale do herbatki czy drinków będzie jak znalazł:-)
OdpowiedzUsuńJestem wielbicielka imbiru w każdej postaci, więc dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńja swój właśnie robię i dzięki twojemu przepisowi postanowiłam dodać cynamon i goździki :)
OdpowiedzUsuń